Loading…

PKI in 2030

We vroegen ons team hoe de papier- en kartonsector in Nederland er in pakweg 2030 uitziet: welke veranderingen ten opzichte van nu zijn er dan absoluut? Hieronder de antwoorden:

Casper: “Veranderingen die in 2030 geïmplementeerd zullen zijn moeten nu volop in ontwikkeling zijn wil je die op industriële schaal kunnen gaan toepassen. Ik denk dat er dan wel al een grote stap gemaakt is in elektrificatie en warmte terugwinning in het proces. Daarbij zal Industrie 4.0 ook aanwezig zijn om het verbruik in het hele proces te kunnen volgen en sturen. De echte innovaties in de wijze van het maken van papier zal vooral afhankelijk zijn van de productkeuze. Nieuwe producten die zijn ontstaan door het toepassen van andere technieken en alternatieve grondstoffen. Deze nieuwe technieken zoals bv. ultrasoon is dan net ingebouwd voor de testen op industriële schaal.”

Hanna: “Een energie- en CO2-emissiecalculatie per onderdeel in de papierfabriek. Waardoor het duidelijker wordt waar de meeste energie en CO2 bij vrijkomt waardoor er meer inzicht komt in het specifiek optimaliseren van de papierfabriek. Ook is de hoop hoog dat er ergens een papierfabriek komt te staan waar gedroogd wordt door middel van een magnetron i.p.v droogcilinder(s).”

Henrike: “Ik verwacht dat de duurzaamheid van de papier- en kartonsector in de komende jaren steeds meer onder druk zal komen te staan door de veranderingen in de markt. Als we erin slagen om goed samen te werken met ketenpartners denk ik dat de vraag naar het mooie en duurzame papier en karton alleen maar toeneemt.”

Kendra:”Rond 2030 denk ik dat de papier- en kartonindustrie radicaal moet omdenken om onder het aankomende beleid voort te kunnen bestaan; dit betekent voor mij echt efficiënt (elektrisch) drogen en een uitbreiding van producten.”

Moreno: “Met de huidige trends in verduurzaming meegenomen, verwacht ik in 2030 geen grootschalige toegepaste innovaties. Ik verwacht in 2030 dat er veel stoomvoorzieningen in ieder geval 30% opgewekt worden door elektriciteit. Door middel van samenwerking met energieleveranciers en investeringen in groene energie, zou een groot deel hier van zelfs koolstofdioxide-neutraal kunnen zijn. Ik hoop echter dat er in 2030 al opschalingen van innovaties zijn die zich nu in pilot/test fase bevinden. Het omschakelen naar elektriciteit verhelpt het grotere probleem niet en er zullen verminderingen moeten plaats vinden in de gebruikte energie. Ik zal mijn best doen om dit werkelijkheid te maken en hoop dat u dat ook doet. ”

Niels: “Ik verwacht dat de P&KI in 2030 vooral veel zal inzetten op besparing en vermindering van CO2 uitstoot door middel van elektrificatie en verdere optimalisaties. Ook verwacht ik dat de industrie misschien wel relevanter dan ooit kan worden door de groeiende vraag naar een circulaire wereld. Toch zie ik nog geen grote innovaties binnen 10 jaar gebeuren, omdat de focus naar mijn mening nog te veel op optimalisatie ligt. Natuurlijk hoop ik dat dit niet het geval is!”

Sander: “Papier en karton zullen door de verdergaande digitalisering steeds minder gebruikt gaan worden voor communicatiemedia, wellicht uitgezonderd specialiteitentoepassingen, maar voor verpakkingsdoeleinden zal de markt in de komende tientallen jaren juist steeds groter worden. Het is belangrijk dat de papierindustrie daar tijdig op inspringt.”

Sanne: “Als we niet oppassen, denk ik dat er geen positieve verandering zal zijn in 2030. We zullen onze aanpak moeten veranderen, en meer met de toekomst dan met nu geld verdienen bezig moeten zijn. Ik hoop dat we dat voor 2030 gerealiseerd hebben.”

Leave a Reply