Loading…

Stagemogelijkheden

Stagiair / Afstudeerder (m/v) gezocht

Het Kenniscentrum Papier en Karton gevestigd in Arnhem heeft een opdracht voor een stagiair/afstudeerder:

 

Project ‘Droog papier maken’

Ga jij de papierindustrie revolutioneren? Help dan mee om droog papier maken mogelijk te maken!

Papier wordt tegenwoordig in zeer natte omstandigheden geproduceerd. Water maakt maar liefst 99% van het beginmengsel uit! De vezels die droog geleverd worden, worden dus helemaal onder water gezet. Het eindproduct is echter droog.

Het water dient onder andere als reactiemedium om verbindingen tussen de vezels mogelijk te maken die tot een stabiel papierweb leiden. Nadat het reactiemedium zijn dienst heeft gedaan moet het weer uit het papier verwijdert worden. De verwijdering van het vocht wordt in de huidige situatie  gedaan door mechanisch te persen en thermisch te gaan verdampen.

Toch is het opvallend dat er met een droog product begonnen wordt, dat helemaal nat gemaakt wordt om uiteindelijk weer droog opgeleverd te worden. Het drogen van papier kost zeer veel energie waaraan direct CO2 uitstoot gekoppeld kan worden. Een vermijding van het droogproces, waarvan de oorzaak in het gebruik van water ligt, zou sterk bijdragen aan de verduurzaming van het papierproductieproces.

Waarom dus niet gelijk droog papier vormen?
Internationale bedrijven tonen al dat ‘Airlaid technology’ mogelijk is, en het dus kan droog papier te maken. Hiervoor worden nog bijzondere grondstoffen gebruikt.

Er zijn dan ook verschillende richtingen te kiezen voor het project:

  • Het gebruik van recyclede vezels voor droge vorming
  • Droge vorming van 3D papier producten

Kun jij antwoorden vinden op de volgende vragen:

  • Hoe waterstofbindingen met minimale waterinzet bereikt kunnen worden?
  • Kan ook van plantenvezels en gerecycled papier droog papier gemaakt worden?
  • Welke bewerkingsstappen zullen nodig zijn om droog papier te kunnen vormen?

Het onderzoek zal zowel uit theoretische aspecten bestaan, die kunnen leiden tot experimenten ter demonstratie van de techniek.

Ben jij nieuwsgierig geworden? Stuur dan een mailtje met je CV en motivatie aan Kendra Rademaker: k.rademaker@bumaga.nl

Project ‘Magnetron integratie in de droogpartij’

Heb jij overzicht over productieprocessen? Dan is je inzicht nodig om magnetron drogen te integreren in de papierindustrie!


De papierindustrie verdampt water tijdens hun productie met behulp van hete stoom. Bij de productie van hete stoom komt veel CO2 vrij. CO2 uitstoot in de industrie moet gereduceerd worden om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Een route hiervoor zou elektrificatie kunnen vormen.

Magnetronstraling wordt elektrisch opgewekt en zou daarmee CO2 emissie kunnen voorkomen. Men heeft al kunnen aantonen dat het drogen van papier met magnetronstraling mogelijk is. Het heeft naast de CO2 reductie nog andere voordelen zoals versnelde productie, verbeterde vochtprofielen en flexibele regelbaarheid.

Het inpassen van een magnetrondroger op grote schaal en de daarbij behorende luchthuishouding is echter nog een grote uitdaging. Hoewel er een model voor de statische beschrijving van de luchthuishouding voor het huidige proces beschikbaar is, mist er nog kennis over de integratie van magnetrondrogen. Hiervoor kan het bestaande model gebruikt en uitgebreid worden.

Durf jij de integratie van magnetrondrogers aan door deze vragen te beantwoorden:

  • Waar kan een magnetrondroger toegepast worden in het papierproces?
  • Welke in-/uitgaande luchtstromen kunnen in het proces hergebruikt worden?
  • Wat is de energiebalans van de luchthuishouding in een magnetrondroger?

Het onderzoek zal technische focussen hebben en vooral een theoretische uitvoering.

Ben jij nieuwsgierig geworden? Stuur dan een mailtje met je CV en motivatie aan Kendra Rademaker: k.rademaker@bumaga.nl