Loading…

Faciliteiten

Veel van ons werk wordt gedaan in de Papierproeftuin, dit is een proefruimte waarin nieuwe technologische ontwikkelingen voor de papier- en kartonproductie kunnen worden getest in een zeer realistische omgeving met de huidige papierproductie als basis. Met de Papierproeftuin willen we bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten met extra functionaliteiten, bio-eigenschappen en verbeterde end-of-life. Praktisch gezien betekent dit voor de papiermaker een veel complexer productieproces, waardoor het soms prettig is om buiten de eigen productie te kunnen experimenteren. In de Papierproeftuin worden verschillende dingen getest:

  • Vezelontsluiting / bioraffinage: in de pilotinstallatie kunnen we zelf andere vezels als alternatieve grondstoffen in de huidige productieomgeving ontsluiten en testen op haalbaarheid om de potentie te evalueren.
  • Droogtechnologieën: nieuwe droogtechnologieën inclusief sensoren en regelsystemen worden getest en verder ontwikkeld. Zo beschikt de Papierproeftuin over faciliteiten voor magnetron-, ultrasoon- en infrarooddrogen.
  • Nabewerking: andere manieren van doseren/toevoegen van zowel bestaande als nieuwe chemie voor oppervlaktebehandeling ter verkrijgen van high-performance materialen. Hiervoor staat apparatuur tot onze beschikking om chemie op verschillende wijzen te kunnen aanbrengen en drogen. Substraten worden rol-op-rol behandeld en er kan opgeschaald worden naar een kleine productie in de papierfabriek. De applicatiemethode en de chemie worden zo optimaal afgestemd op het product.
  • Recyclebaarheid: Nieuwe producten kunnen op kleine, realistische schaal getest worden op herpulpbaarheid. Daarmee kan een inschatting gemaakt worden over de recyclebaarheid en dus de herbruikbaarheid van de vezels voor onze industrie.