Loading…

13 juni 2019: Oppervlaktebehandeling

13 juni 2019, 10:00-12:30
Bijeenkomst Platform Eindproducten
Locatie: Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2, 6741 KH Lunteren

In een keten hebben alle stappen invloed op de volgende stappen en dus ook op de impact van het eindproduct of de sluiting van de kringloop:

  • Fitness for purpose: als een verpakking op de juiste manier is afgestemd op de inhoud, worden productverliezen door de keten heen of bij de consument verminderd. Zo gaan we beter met grondstoffen en productie om.
  • Materiaalkeuze: Toevoegen van extra functionaliteiten aan basismateriaal door middel van oppervlaktebehandeling heeft invloed op de recyclebaarheid van het basismateriaal.
  • Hergebruik: alle vezels die we weer opnieuw kunnen inzetten zijn welkom. Daarom is het goed om in de ontwerpfase van een verpakking te kijken naar het optimaal terugwinnen van de vezels.

Gezien multimaterialen (combinaties van bijvoorbeeld papier en kunststof) niet direct bekend staan om hun goede recyclebaarheid, zetten wij ter vervanging steeds meer in op zogenaamde multilayers: papier en karton met in- of offline toegevoegde oppervlaktebehandelingschemie. Op 13 juni in de ochtend laten we een aantal van deze mogelijkheden de revue passeren. Daarnaast hebben we deze ochtend ook aandacht voor recyclebaarheid en recycling.

Programma op hoofdlijnen:
9:45     Ontvangst
10:00   Pitches:

  • Coatings op basis van eiwitten uit tuinboon, wei, aardappel, koolzaad (project BioActiveMaterials) – Nethanja van Baalen, KCPK
  • Nanocellulose en lignine: mogelijke applicaties in papier en karton – Sander Lambregts, KCPK
  • Tijdelijke natsterkte via een biobased en biodegradeerbare hulpstof – Dianthe Isenia, Hogeschool van Breda
  • Oppervlakteafwerking met o.a. nanocellulose en printability – Valentina Pozgajcic, Zagreb University
  • Unplastic; een bio-based, composteerbaar verpakkingsmateriaal gemaakt uit reststromen van de bierproductie – Lori Goff, Outlander Materials
  • Waarde toevoegen aan papier middels aquaseal en waxen op plantaardige basis – Roelof Klein, Paramelt

11:30   Open discussie over recyclinguitdagingen, gezamenlijk met Platform Vezelgrondstoffen: We kunnen steeds meer (en betere) extra eigenschappen meegeven wanneer we papier een oppervlaktebehandeling meegeven, maar hoe zorgen we dat enerzijds het hoogstaande hergebruik van reguliere papier- en kartonproducten niet wordt gehinderd en anderzijds deze nieuwe producten ook hergebruikt kunnen worden.
Deze sessie wordt ingeleid door een presentatie door Henrike Holwerda, KCPK over Recylability en design for recycling.

12:30   Einde (inclusief lunch)

Om 13:00 start het Biomassa-evenement Gelderland: een programma met veel nieuwe bio-based producten, combinaties en kansen.

Aanmelden voor de bijeenkomst Oppervlaktebehandeling kan tot vrijdag 7 juni 2019 door een mail te sturen aan Sanne.