KCPK aanwezig tijdens CEPI European Paper Week

CEPI, de Confederatie van de Europese PapierIndustrie, organiseert ieder jaar hét event voor de pulp- en papierindustrie: de European Paper Week in Brussel. Het evenement trekt pulp- en papierproducenten en –fabrikanten, klanten, leveranciers en vakpers uit heel Europa aan. Dit jaar was het thema ‘All about competitiveness’. KCPK was namens de Nederlandse papier- en kartonindustrie dit jaar wederom aanwezig, en leverde ook dit jaar een actieve bijdrage aan drie onderdelen van het programma. Met onze bijdrage proberen we een invulling te geven aan de positionering van onze industrie zoals ook weergegeven in de strategische innovatie agenda Creating Sustainable Fibre solutions.

Nieuwe ideeën voor de papierindustrie – Multipe Input Multiple Output papierfabriek

20141125 CEPI EPW7

Voor de 4e achtereenvolgende keer nam KCPK deel aan de jaarlijkse sessie voor jonge onderzoekers; die door CEPI samen met EFPRO (European Fibre and Paper Research Organisation) georganiseerd wordt. Deze bijeenkomst biedt een podium aan jonge onderzoekers van universiteiten, instituten en bedrijven.

Spyros Bousios presenteerde onze visie met betrekking tot de omzetting van de papierfabriek naar een Multiple Output fabriek. Het lopende Parenco Biorefinery project diende als basis voor zijn toelichting op de implicaties van deze visie voor de toekomstige manier van opereren van onze sector. Insteek van het project is de productie van groene chemicaliën door verwaarding van zowel zijstromen als pulp en alternatieve vezelbronnen. Het project geeft een goed beeld van de beschikbare mogelijkheden voor een papierproducent die zich wil diversifiëren en aanvullende inkomsten wil genereren uit volledige verwaarding van grondstoffen richting nieuwe hoogwaardige producten naast papier en karton.


Concurrentievermogen in een Circulaire Economie – Cases uit de praktijk
Onze activiteiten op het gebied van de circulaire economie zijn onderscheidend. Dat Nederland hierin opvalt, blijkt doordat KCPK is gevraagd dit onderwerp te belichten. In zijn presentatie ging Michiel Adriaanse in op de transitie waar de papier- en kartonindustrie zich in bevindt; namelijk de overgang van het alleen benutten van vezels uit je grondstof en de rest af te danken, naar het omzetten van alle componenten in waardevolle producten. Mede door de ingezette Energietransitie Papierketen hebben we hier in Nederland enorme slagen in gemaakt met veelbelovende verkenningen en gerealiseerde implementaties, nieuwe grondstoffen, industriële symbiose met andere sectoren, nieuwe samenwerkingsverbanden en business modellen. En dan te bedenken dat we pas net zijn begonnen!

 

European Paper Week Innovation Exhibition
Voor het eerst dit jaar organiseerde CEPI tijdens de Paper Week een expositie met innovatieve producten uit de Europese papier- en kartonindustrie. Zo presenteerde UPM de Biofore concept car, en namen VTT, Innventia, CTP en PTS voorbeelden mee om aan te tonen dat de pulp- en papierindustrie niet stil staat. Als KCPK dragen wij graag ons steentje bij door te laten zien wat we allemaal in Nederland doen. We namen een aantal demoproducten mee binnen de gebieden: agroreststromen, coatings (barrière- en actieve coatings) en geprinte elektronica. Daarnaast zullen we het innovatieve wandsysteem EskaSystem demonstreren.
Hieronder een impressie van onze stand waar we een behoorlijke aanloop hadden van geïnteresseerden!

20141125 CEPI EPW3

20141125 CEPI EPW1  20141125 CEPI EPW2

20141125 CEPI EPW4  20141125 CEPI EPW5

20141125 CEPI EPW6

 

Meer weten over de CEPI European Paper Week? Kijk dan op hun website!

Het Plone® CMS - Open Source Web Content Management Systeem by is © 2000-${current_year} door de ${plonefoundation} et al.